Logopedie

Logopedie  houdt zich bezig met problemen op het gebied van communicatie in de ruimste zin van het woord en met problemen op het gebied van eten en drinken.

Praten en luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wat is er wel niet nodig voordat de communicatie slaagt. Eerst moet je bedenken wát je wilt zeggen en hóe je dat wilt doen, dan komt de ademhaling in actie, de stembanden en het strottenhoofd, tong, kaken, neus, lippen en gehemelte. Je moet de boodschap kunnen horen, begrijpen en verwerken. Het proces is zo ingewikkeld, dat er gemakkelijk iets mis kan gaan. En wanneer dat het geval is kan logopedie dit  in de meeste gevallen oplossen of het probleem hanteerbaar maken.

Denk bijvoorbeeld aan een peuter, die niet tot praten komt, een kleuter die gefrustreerd raakt doordat hij niet verstaan wordt, een schoolkind  met slappe mondspieren en een verkeerde slik, een stotterend kind in groep 8, een badmeester met stemproblemen, een oudere die na een herseninfarct niet goed meer kan praten en slikken. Ook bij moeilijkheden met eten en drinken bij heel jonge baby’s kan de logopedist hulp bieden.

Wat is logopedie?

Logopedie  houdt zich bezig met problemen op het gebied van communicatie in de ruimste zin van het woord en met problemen op het gebied van eten en drinken. Praten en luisteren, het lijkt zo vanzelfsprekend, maar wat is er wel niet nodig voordat de communicatie slaagt. Eerst moet je bedenken wát je wilt zeggen en hóe je dat wilt doen, dan komt de ademhaling in actie, de stembanden en het strottenhoofd, tong, kaken, neus, lippen en gehemelte. Je moet de boodschap kunnen horen, begrijpen en verwerken. Het proces is zo ingewikkeld, dat er gemakkelijk iets mis kan gaan. En wanneer dat het geval is kan logopedie dit  in de meeste gevallen oplossen of het probleem hanteerbaar maken.

Denk bijvoorbeeld aan een peuter, die niet tot praten komt, een kleuter die gefrustreerd raakt doordat hij niet verstaan wordt, een schoolkind  met slappe mondspieren en een verkeerde slik, een stotterend kind in groep 8, een badmeester met stemproblemen, een oudere die na een herseninfarct niet goed meer kan praten en slikken. Ook bij moeilijkheden met eten en drinken bij heel jonge baby’s kan de logopedist hulp bieden.

Menu